El blog d'en Joan Ferran

24.2.13

ELECCIONS ANTICIPADES ?





PREDICADORS I POLÍTICS





  A mi m’agraden més els polítics de raça que s’equivoquen que els predicadors que fan política.  Els primers acostumen a rectificar quan les coses es posen lletges, o la pressió dels ciutadans els hi fan veure que han triat el camí erroni. Els predicadors que fan política, en canvi, acostumen a pontificar, a adreçar-se a la gent amb enuig fingit, a renyar. Es creuen perfectes, impol•luts, superiors moralment, lliures de pecat. Posseïdors d’una veritat semi revelada. Aquests predicadors, i la seva gent, alliçonen al personal convençuts que son propietaris d’una fe alliberadora que poc a poc, lentament, penetrarà a la sí de la societat fins esdevenir hegemònica. Malauradament pels seus interessos poques vegades els pobles s’han rendit incondicionalment als peus dels grans sermons. I, cada cop que això ha succeït, la resultant ha estat tràgica per l’home i la civilització.. Sovint el predicador que fa política s’empatxa pels afalacs de tercers i les carantoines dels fidels. Llegeix enquestes favorables i perd la visió de conjunt. Es creu prou fort per reptar tant a les forces del bé com les del mal. Arrisca de franc, es torna temerari i imprudent. Amenaça. Arriba, fins i tot, a infravalorar la complexitat del món, de la política…. Va sobrat.
Però vet aquí que tot excés es fa pesat i cansa, que no sempre es pot navegar per damunt del bé i del mal, que tard o d’hora cal mullar-se i prendre decisions compromeses. Quan el predicador que fa política opta, i es taca, òbviament guareix a uns i castiga a d’altres. És precisament en aquest moment optatiu i, definitori, quan del fons de la sala d’actes un nou predicador, que fa política vestit d’enuig, li diu:
-Perquè ens has enredat? Perquè has cedit si ets decisiu?
El vell predicador que fa política li respondrà -confús- que les coses son més complexes del que inicialment pensava, que la realitat és la que és, que dir o fer segons què esdevindria una irresponsabilitat…
Arribat el vespre el nostre personatge, quan intenti posar ordre als pensaments, potser es pregunti si ha aconseguit ser un polític de raça o encara es un predicador... dels que fan política.