El blog d'en Joan Ferran

11.12.11

TRIAS RETALLA L' AIRE QUE RESPIREM



Volen retallar l’alegria

A l’any 1938, en plena guerra civil, quan les bales de fusell encara viatjaven d’un cantó a l’altre del riu Ebre, Franco va fer publicar un decret per prohibir el carnaval. Durant els anys de la dictadura els balls de disfresses i altres activitats de caire lúdic i cultural varen mantenir encriptat l’esperit dels carnavals. Fou amb la recuperació de la democràcia que, a molts indrets de l’estat espanyol, tornà a ressorgir la festa fins convertir-se en un esdeveniment esperat i desitjat per milers de ciutadans i entitats culturals.
Diuen que l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona, presidit per Xavier Trias, vol eliminar la Rua central de la ciutat comtal. Em sembla un despropòsit digne d’una ment influïda per la “carcúndia” més carrinclona de la ciutat. La Rua de carnaval ha esdevingut, en poc temps, un acte multitudinari, creatiu i participatiu. Perquè la volen suprimir? No s’hi val a dir que cal descentralitzar per què els barris siguin els protagonistes de la festa. Això té trampa. Ambdues ubicacions de la Rua no són contradictòries si no mes aviat complementàries. Veiem: a Barcelona es celebra la cavalcada de Reis i a molts districtes també, sense problemes. Perquè no poden coexistir la Rua central i la dels districtes?
Sembla mentida que Xavier Trias, tan afeccionat que és a la brometa i a les bones paraules, hagi abandonat la idea i els propòsits de recuperar carrers com el Paral•lel. O és que ara que ja és alcalde ha deixat de veure aquesta avinguda com l’artèria festiva de la ciutat? I tot això sense parlar de l’important paper cohesionador que té una festa que agermana mons i cultures de totes les parts del planeta.
Trias s’equivoca i els regidors de l’oposició que callen i atorguen també. No sé qui li pot haver aconsellat la supressió de la Rua. És un error i l’excusa de l’austeritat aquí no val. En els temps que corren nomé ens falta que els convergents ara ens vulguin retallar l’alegria
.