El blog d'en Joan Ferran

1.6.10

¿TIENE ISRAEL UN GOBIERNO CIVILIZADO ?



Comunicat de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans sobre l’atac de les forces armades israelianes a la flota d’ajuda humanitària per a Gaza

L'Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat de Catalunya expressa la seva condemna per la mort d’activistes aquesta matinada durant l’assalt de les forces armades israelianes a la flota d’ajuda humanitària que havia d’arribar a Gaza.

També considera molt preocupant el nou augment de la tensió a la zona que suposen aquests fets, i les conseqüències internacionals que pot tenir, a més de representar un atac a la mobilització que la societat civil internacional realitza per a reclamar la fi del bloqueig que es produeix sobre Gaza.

Els fets succeïts suposen en primer terme un nou atemptat de les armes contra la vida, però també un atemptat contra una iniciativa no violenta de suport al poble palestí. Es tracta d’un atac contra persones que portaven ajuda humanitària a una població, la palestina, que pateix diàriament la violació dels seus drets fonamentals; la violació de drets derivada de la ocupació, que comporta el bloqueig a l’accés als recursos bàsics i greus limitacions a la llibertat de moviment. En definitiva, els drets fonamentals, que formen part de la seguretat dels éssers humans, i que no poden ser respectats ni exercits a Palestina, han patit avui un nou atac.

Davant d’aquesta situació, la Unió Europea ha d’exercir la seva responsabilitat com a actor i part en el conflicte que afecta Israel i Palestina, per tal, en primer terme, de posar fi a l’atac contra els activistes a bord de la flota humanitària. També és necessària la reclamació d’una garantia al govern d’Israel per tal que deixi que aquest comboi arribi a Gaza, atesa la importància i necessitat de l’ajuda humanitària per al poble palestí. En darrer terme, la UE ha d’exigir responsabilitats per la greu acció israeliana, les conseqüències de la qual no poden ser silenciades ni obviades.

Des de l’Oficina fem una crida a les institucions, des de l’Estat espanyol fins a la Unió Europea i els organismes internacionals, per tal que es faci valdre el dret internacional davant d’aquest greu atac.
Tenim el convenciment que la recerca d'una solució política dialogada i el respecte pels drets humans són les úniques vies eficaces cap la pacificació de la zona i és en aquest sentit que la UE ha de prendre les decisions necessàries per a aconseguir la fi de les morts indignes i dels atacs als drets humans. La pau, la seguretat i la justícia són indubtablement drets de totes les persones de totes les comunitats i nacions que conviuen a l'estat d'Israel, a Palestina i a la resta d'estats de la zona.
Barcelona, dilluns 31 de maig de 2010