El blog d'en Joan Ferran

10.8.09

ARTUR MAS ÉS L'OBSTACLE I EL "PINYOL" UN PROBLEMA



L’obstacle és en Mas, la rèmora és el “pinyol”

Artur Mas afirmava fa pocs dies: “la gent que mana al PSC no vol entendre’s millor amb CiU... Les ambicions personals han pesat més al PSC que l’interès del país”. Per afegir amb contundència que no podia fer públics els noms dels sociovergents perquè “els liquidarien”. Magnífic! Aquesta afirmació i la frase xantatgista “només ajudaren a Espanya si governem a Catalunya” mostren una vegada més el desfici i la soledat política de CiU. Fan evident la dificultat de la coalició per trobar tant en la política catalana com en l’espanyola un espai còmode d’actuació.
No seré jo qui faci un inventari dels sociovergents que habiten Can PSC. A casa de tots i trobem de tot, i això és bo que sigui així. A CiU, o a Unió, ningú escriu la llista dels militants que preferirien un pacte de dretes amb el PP. I d’aquests n’hi ha un munt, creguin-me.
Permetin-me un joc. Permetin-me que situï la qüestió en unes altres coordinades. Quin és, per exemple, el principal obstacle per a que avui la tant comentada sociovergencia prosperi? Molt senzill: el senyor Mas i el “pinyol” que el té discursivament segrestat. Artur Mas i el seu entorn van ser incapaços de bastir una majoria a inicis de legislatura. Ell i el “pinyol" han estat incapaços –malgrat els esforços d’en Duran- d’establir ponts, complicitats i alternatives. Com pot pretendre el senyor Mas que una aproximació política al PSC funcioni si abona les declaracions histriòniques d’Oriol Pujol i les rodes de premsa d’en Felip Puig? Com vol el senyor Mas fer amics a ERC, si permanentment posa en dubte la seva autenticitat “independentista” per després assenyalar-los com a immadurs i arrauxats?
Llegint les declaracions del senyor Mas un té la certesa de què CiU no arribarà mai a la Terra Promesa malgrat creure ser el partit elegit . Ho sento, no saben fer amics, han perdut allò que va atresorar en Jordi Pujol -la cultura de govern- i estan políticament estressats, amb excessiva pressa i fam de poder.
A dreta i a esquerra, a munt o avall,amb PSC o ERC, l’obstacle relacional continua sent el “pinyol”.